Holiday Apartments Reserveren

Extra

Ieper

Het kloppend hart van de Westhoek!

De stad die het meest leed onder de oorlog en vandaag grossiert in beklijvende oorlogssites.

100 jaar na datum is Ieper veel meer dan een oorlogssouvenir.
Het is de grootste stad in de Westhoek en dus de plek bij uitstek om te shoppen of een tafeltje te reserveren in een van de vele restaurants. Van eenvoudige Vlaamse kost tot topgastronomie, je vindt het hier allemaal.

Lakenhallen

Menenpoort “ Last Post “

Het Menenpoortmonument voor de Vermisten is een prominent monument uit de Eerste Wereldoorlog in Ieper, België. Het herdenkt de Britse en Commonwealth-soldaten die zijn omgekomen in de Ieperboog van de Eerste Wereldoorlog en wier graven onbekend zijn. Het monument draagt de namen van ruim 54.000 soldaten die zijn omgekomen in de Ieperboog, maar waarvan het graf niet bekend is. Het is een zeer belangrijke plek, die door velen wordt bezocht om respect te betuigen en degenen te herdenken die het ultieme offer hebben gebracht tijdens een van de meest brute conflicten in de geschiedenis. De Last Post-ceremonie, die sinds 1928 elke avond wordt gehouden (behalve tijdens de Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog), voegt een aangrijpend tintje toe aan de betekenis van de plek en eert de nagedachtenis van de gevallen soldaten.

Last Post

Geschiedenis

De Grote Markt geeft de stad zijn middeleeuwse uitstraling en is omzoomd met oude huizen, of de reconstructies ervan na de vernieling in de Eerste Wereldoorlog.
Oude vermeldingen van Ieper gaan terug tot de 11de eeuw als "Iprensis" en "Ipera". De naam zou afkomstig zijn van het riviertje de Ieperlee, vroeger Ieper genoemd. Het was een gestichte stad die vroeg industrialiseerde en uitgroeide tot de derde stad van het graafschap Vlaanderen, maar dan een neergang kende. De lakennijverheid ging tenonder. In de Eerste Wereldoorlog lag Ieper op de frontlijn en werd het met de grond gelijk gemaakt. Er werd gekozen voor een historiserende heropbouw die de stad deed herleven. In de 21e eeuw trekt Ieper toerisme uit binnen- en buitenland aan.

Enkele toppers in Ieper

In Flanders Fields Museum

Het In Flanders Fields Museum vormt een ideale aanloop voor een bezoek aan de frontstreek!

De museumindeling geeft je aan de hand van nieuwe invalshoeken en persoonlijke verhalen een inleiding op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De belforttoren maakt een verbinding tussen het binnen- en buitenverhaal. Als bezoeker ontdek je bovenop de toren het landschap als laatste getuige van de oorlog.

Yper Museum

Ieper, een wereldwijd symbool voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar er is nog zoveel meer. Haar geschiedenis van elf eeuwen is rijk: Lakenstad, Middeleeuwse grootstad, Vestingstad, Bisschopsstad, Militaire stad, Verwoeste en wederopbouwstad, Kattenstad, Vredesstad, Westhoekstad,.. Ieper was en is het allemaal.

Brouwerij Kazematten

"Brouwerij Kazematten werd opgericht in 2013 binnen de vestingmuren die de stad Ieper omringen. De unieke historische Kazematten van het Houten Paard aan de Rijselpoort werden omgetoverd tot een authentieke brouwerij, waar onder andere de bieren Wipers Times en Grotten Santé gebrouwen worden."

De Ieperse Lakenhalle

De Lakenhalle van Ieper is een door UNESCO beschermd monument. De bouw begon omstreeks 1260, en was gereed in 1304. Gedurende de veertiende eeuw was het het grootste gebouw in de westerse wereld. In de Eerste Wereldoorlog werd bijna heel het gebouw verwoest. Het voorgebouw is 125 meter lang, de belforttoren is 70 meter hoog. Op de eerste verdieping bevindt zich het In Flanders Fields Museum.

laken

De Rijselpoort

De Rijselpoort is een stadspoort in het zuiden van de oude stad, op de weg naar Rijsel. De poort verbindt twee bewaarde delen van Ieperse vestingen. De Rijselpoort is de oudste nog bewaarde stadspoort.
Rond de stad bevinden zich sinds de middeleeuwen reeds de Ieperse vestingen. Ze werden door Vauban aangepast in 1678. In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd. Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard. Bij de Rijselpoort ligt op de vestingen het Ramparts Cemetery, een Brits militair kerkhof.
In de Rijselstraat staat de Gotisch-Romaanse Sint-Pieterskerk.

Rijselpoort

Ieper kattestad vanwaar komt die naam?

De Kattenstoet van Ieper is een driejaarlijkse stoet Ieper waar, zoals de naam dat laat vermoeden, de kat centraal staat. Ieper wordt, naast Vredesstad, ook Kattenstad genoemd. Er komen telkens enkele tienduizenden mensen kijken.
In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 stand hield in Ieper.
100 jaar na datum is Ieper veel meer dan een oorlogssouvenir. Het is de grootste stad in de Westhoek en dus de plek bij uitstek om te shoppen of een tafeltje te reserveren in een van de vele restaurants. Van eenvoudige Vlaamse kost tot topgastronomie, je vindt het hier allemaal.

kat

Fietsen

Fietsen kunnen bij ons gehuurd worden aan democratische prijzen, ook kunnen we u elektrische fietsen aanbieden op aanvraag. Uw eigen fietsen kan je uiteraard ook meebrengen en veilig stallen in onze Bikecorner.
Ieper fietsstad

fiets

Restaurants binnenstad

Les Halles Marktcafe
Vriendelijke bediening en heel lekker
Lekkere lunch
 

La Taj Restaurant
Aanrader!
Lekker, gezellig, vriendelijk
 

Den Anker
Zeer mooie zaak en heel lekker gegeten.
Even uitpuffen op een terras.
 
Michelin !
De Steenen Haene
Top
ZEER LEKKERE KEUKEN EN VRIENDELIJKE BEDIENING
 

Markt22 
Mooie zaak 
Aanrader
 
 
Brasserie Kazematten
Mooie plek voor een rondleiding
Avondzon
 
 
 

Ieper In Beeld

Ieper, waar je nog kan wegdromen, verdwalen en genieten
Ontdek het bruisende hart van de Westhoek.

 https://www.youtube.com/watch?v=5RmT5IyFHVs&t=30s

 

Ligging

Op +/- 125 Km (1u30) van Brussel, 37 Km van de noordzee - Nieuwpoort ( 35min ), 40 Km van Lille (40 min) en +/- 1u per trein van Brussel.
Ieper ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van 20 tot 37 meter. De belangrijkste waterloop is de Ieperlee, die in noordelijke richting verloopt en uitmondt in de IJzer. Waterlopen als de Vijverbeek en de Bollaertbeek voeden de Ieperlee vanuit het West-Vlaams Heuvelland.
De Ieperse vestingen vormen een grote gordel rond de stadskern.
In de Ieperse deelgemeenten Dikkebus en Zillebeke liggen de Dikkebusvijver (36 ha) en Zillebekevijver (26 ha). Deze vijvers werden voor of in de 14de eeuw door afdamming gecreëerd met het oog op waterbevoorrading en doen tegenwoordig ook dienst als natuur- en recreatiegebied.
Net ten zuiden van de stadsrand ligt naast de Zillebekevijver de 17de-eeuwse Verdronken Weide.
Het gebied ten zuiden en oosten van Ieper was eeuwenlang een uitgestrekt bosgebied. Daarvan resten nu nog onder meer de Gasthuisbossen en het natuurgebied van het domein Palingbeek. Dichter bij de stad ligt het Tortelbos, in het westen van de gemeente liggen de Galgebossen.
De Vestingen, vijvers, het provinciedomein Palingbeek en de andere groene longen omringen de stad en haar deelgemeenten. Vanuit je woonplaats sta je snel recht in de natuur om er heerlijk te wandelen en te ontspannen.
Ieper telt een ruim aanbod aan scholen: basis, buitengewoon en secundair onderwijs. Dankzij het treinstation en de dienstverlening van De Lijn is er een goede verbinding met de deel- en randgemeenten.
Op een terras met een lekker glas. Geen probleem: het horeca-aanbod in Ieper is groot en veelzijdig. In Ieper kan je gezellig winkelen en op zaterdag lekker vers en lokaal kopen op de Zaterdagmarkt.
Het stedelijke zwembad en de sportinfrastructuur, binnen en buiten, houdt Ieperlingen in beweging. Ideaal, want Ieper is een dynamische stad! Dankzij het aanbod van de Bib, dé Academie, de musea, cultuurcentrum Het Perron, Zorgnetwerk Ieper en de vele verenigingen krijg je als Ieperling veel kansen tot ontmoeting en beleving. Kortom, Ieper is een stad die leeft en bruist. Wees welkom!